2017/06/01

Historik, bakgrund för paracord, paracordarmband, överlevnadsarmband...

Paracord / överlevnadsarmband är ett utmärkt komplement till utrustningen för människor som vistas i skog och mark, för äventyr och överlevnadssituationer. Numera även som mode/citytillbehör.

Lite historik.
Under 2:a världskriget kom soldater på att fallskärmslinor gick att använda till massor av andra ändamål, som tältlina, skosnöre, koppel, fiskelina , snaror och fällor, knyta fast vind och regnskydd eller surra/säkra saker till utrustning så att de inte kommer bort och är lätt åtkomliga.

Samma egenskaper som soldater uppskattar i paracord är också användbara vid civila tillämpningar. Efter andra världskriget blev fallskärmsllinan tillgänglig för civila och snart uppstod bruket att fläta paracorden så att den lätt gick att inkludera i utrustningen i stället för att ha ett trassligt nystan undanpackat någonstans.

Idag har paracord massor av användningsområden för både militärt och civilt bruk och användes bl.a. av amerikanska astrounater under det 82:a rymdskytteluppdraget för att reparera Hubbles rymdteleskop. Det har idag även inkluderats som ett modetillbehör och kan ses på fler och fler människor som inte är i närheten av överlevnadssituationer.

Egenskaper paracord 550.
Paracord 550 består av ett hölje med 7 oberoende inre trådar som ger en relativt jämn textur och är lätt elastiskt vilket gör att det är lätt att fläta och knyta. Oftast smälts/krymps ändarna för att de skall hålla och inte trådas upp. De sju inre trådarna kan tas ut när finare trådar behövs för olika ändamål. Tvinnar man upp ett armband får man drygt 2 meter användbar lina, de inre trådarna ger drygt 14 meter lina. Linan i ett överlevnadsarmband i paracord 550 (fallskärmslina) klarar ungefär 250 kg i dragkraft och då nylon inte ruttnar eller möglar är det accepterat som ett utmärkt allvädermaterial.

Andra användningsområden.
Paracord används idag för många andra ändamål, som till flätade bälten och klockarmband, till nyckelringar, hundhalsband, träns till hästar, tillverkning av piskor, som remmar till musikinstrument, runt knivskaft, yxor och andra verktyg. Användningsområdet är stort och lockar därför även många som sysslar med hantverk.

No comments:

Post a Comment